4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Nissan Note

Ο ταλαντούχος... κ. Note!

Όχι μόνο πολυμορφικό, αλλά και αγωνιστικό! Το Nissan Note αποδεικνύεται εντέλει ότι έχει πολύπλευρο χαρακτήρα και κρυφά χαρίσματα...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

OΤΑΝ, αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι η Nissan επρόκειτο να προκηρύξει Cup για το 2007, και μάλιστα όχι με το Micra, που είχαμε συνηθίσει, οι περισσότεροι είχαν χαμογελάσει. Βλέπετε, σε κάθε περίπτωση η παρουσία ενός νέου αυτοκινήτου προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους φίλους των αγώνων. Όταν, όμως, γνωστοποιήθηκε ότι η βάση για το Cup θα είναι το πολυμορφικό Nissan Note, οι ίδιοι άνθρωποι αντιμετώπισαν με προβληματισμό την είδηση. Πώς θα μπορούσε ένα τέτοιου είδους μοντέλο και με το συγκεκριμένο χαρακτήρα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός αγωνιζομένου; Η απάντηση δόθηκε άμεσα, και συγκεκριμένα από τον πρώτο κιόλας αγώνα, με τους Βασίλη Ζάχο και Παναγιώτη Χαλάτση να πραγματοποιούν εντυπωσιακούς χρόνους στα ράλλυ σπριντ. Με αφορμή το χρονόμετρο λοιπόν -και όχι μόνο-, βρεθήκαμε στο Aυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων με το δεύτερο αυτοκίνητο της APMA ΕΠΕ (το πρώτο είναι στη διάθεση των Π. Χαλάτση-Ξ. Παπαγεωργίου), με το οποίο και συμμετέχουν στο θεσμό οι Γιώργος Γεροδήμος και «Αρμάκι» ή Νώντας Χριστοδουλόπουλος.

Η συνταγή...
... ήταν απλή και, ουσιαστικά, δημιουργήθηκε με γνώμονα τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Η προσφορά της Nissan άγγιζε τα 13.500 ευρώ, με τα αυτοκίνητα να είναι έτοιμα για αγώνα. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οι επιτρεπόμενες –από την εταιρεία- αλλαγές ήταν οι απολύτως απαραίτητες. Στην πρώτη φάση, τα αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στο συνεργείο του «Χέρμπι», μετρ στην κατασκευή των κλωβών ασφαλείας, όπου και δέχθηκαν τις απαραίτητες ενισχύσεις, πάντα για λόγους ασφαλείας, και όχι μόνο. Στη συνέχεια, εφοδιάστηκαν με τον αντίστοιχο εξοπλισμό της OMP, δηλαδή σύστημα πυρόσβεσης, μπάκετ καθίσματα και ζώνες, για να καταλήξουν και πάλι στο συνεργείο για τις περαιτέρω μηχανικές βελτιώσεις. Ποιες ήταν αυτές; Όπως προαναφέραμε, οι απολύτως απαραίτητες! Για την αύξηση της ιπποδύναμης, φρόντισε μια διαφορετική εξάτμιση, η οποία άλλαξε από την πολλαπλή εισαγωγής μέχρι το τελικό καζανάκι. Με αυτόν τον τρόπο, το Note αγγίζει πλέον τους 121 ίππους στις 6.300 σ.α.λ., από τους 115 που αποδίδει το 1.600άρι Note παραγωγής. Όσον αφορά τη ροπή, από τα 15 χλγμ., η τιμή έχει φτάσει τα 16 χλγμ., αλλά στις 4.000 σ.α.λ., αντί των 4.400 σ.α.λ. του απλού Note. Οι παραπάνω αριθμοί μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, όμως στην πράξη το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Βλέπετε, το ρόλο του παίζει κι ένα πιο κοντό κορωνοπήνιο, το οποίο εκμεταλλεύεται την ισχύ σε όλο το εύρος των στροφών. Όσον αφορά το στήσιμο, η λύση ήρθε από την Bilstein, με μια ρυθμιζόμενη μόνο ως προς το ύψος ανάρτηση, η οποία, μάλιστα, συνδυάζεται με ελατήρια της HR. Τέλος, διαφοροποίηση υπάρχει πια και στο σύστημα πέδησης, αφού ναι μεν τα ταμπούρα του μοντέλου παραγωγής συνεχίζουν να υφίστανται στους πίσω τροχούς, όπως και οι δίσκοι εμπρός, αλλά με διαφορετικά υλικά τριβής, τα οποία και συνδυάζονται με σωληνάκια αεροπορικού τύπου. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι λειτουργεί κανονικά το σύστημα ABS...

Η ώρα της αλήθειας
Σίγουρα, οι προδιαγραφές δεν εντυπωσιάζουν, αλλά η πράξη είναι τελείως διαφορετική. Στο Aυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων το Note εμφάνισε το χαρακτήρα που μας μαρτυρούν όλοι οι συμμετέχοντες στο θεσμό: φιλικό προς το χρήστη. Το μακρύ μεταξόνιό του προσφέρει ουδέτερη συμπεριφορά, ειδικά στα γρήγορα κομμάτια, διαφοροποιώντας το ουσιαστικά από το Micra. Το μικρό Nissan ήταν πιο απόλυτο, αφού στο όριο δε συγχωρούσε το λάθος, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Αυτή η φιλικότητα του Note, ειδικά στα κατηφορικά κομμάτια των ε.δ., το κάνει ταχύτερο. Ο κινητήρας, ελέω του κοντού κορωνοπήνιου, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μην αισθάνεται έλλειψη ιπποδύναμης, χωρίς να «κρεμά» μέχρι το όριο περιστροφής του. Σύμφωνα με το Γιώργο Γεροδήμο, είναι πολύ ευχάριστο στην οδήγηση και βοηθά τον αγωνιζόμενο να βρει τα δικά του όρια. Έχοντας πραγματοποιήσει αρκετά αγωνιστικά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, ο Γιώργος θεωρεί ότι είναι πολύ λίγες οι αλλαγές που θα χρειαζόταν το Note, για να γίνει ακόμα καλύτερο. «Το αυτοκίνητο είναι πολύ φιλικό. Αυτό που θα βελτίωνε ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις του είναι μια πιο σκληρή ανάρτηση εμπρός, ένα μπλοκέ διαφορικό αλλά και μια πιο σκληρή γόμα ελαστικών. Η αύξηση της ιπποδύναμης δε θα έκανε τη διαφορά..».

Cup και... ξερό ψωμί
Κατά καιρούς, έχουμε αναφερθεί στο πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των θεσμών Ενιαίου τύπου· αποτελούν το ιδανικό ξεκίνημα για κάποιον που επιθυμεί να εμπλακεί στους αγώνες, ενώ εγγυημένο είναι και το επίπεδο του συναγωνισμού, το οποίο, όπως και να ’χει, είναι υψηλό. Το Nissan Note, αν και εκ πρώτης όψεως δεν πείθει, τα καταφέρνει εξαιρετικά εκεί όπου χρειάζεται: στις ειδικές διαδρομές. Και όλα αυτά, μάλιστα, με τη Ν. Ι. Θεοχαράκης να εξακολουθεί να στηρίζει τους ελληνικούς αγώνες, έστω κι αν η προσέγγισή της, τουλάχιστον φέτος, είναι διαφορετική από ό,τι παλαιότερα. Βλέπετε, το φετινό Cup είναι αποκλειστικό προνόμιο των ντίλερ της ιαπωνικής εταιρείας, κάτι που μεταφράζεται σε αδυναμία συμμετοχής για οποιονδήποτε ιδιώτη το επιθυμεί. Κρίμα, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να είναι περισσότερα και το θέαμα ακόμα καλύτερο._ Π. Τ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΑΔΑΣ
Πλήρωμα: Γιώργος Γεροδήμος-«Αρμάκι»
Μάνατζερ: Νίκος Χριστοδουλόπουλος ή «¶ρμα»
Μηχανικοί: Σάκης Γκουγκουλούλης, Χάρης Αλευράς
Ευθυγράμμιση: Σωτήρης Γρηγορίου
Χορηγός: ΑΡΜΑ ΕΠΕ, Ζαχαριάς
Προετοιμασία: ARMA Rally Team

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
Γιώργος Γεροδήμος
Ημερομηνία γέννησης: 12/02/1967
Επάγγελμα: Οφθαλμίατρος
1ος αγώνας: Ράλλυ Σπριντ Ελικώνα 2005
Σημαντικότερες επιτυχίες: Νίκη στο Cup στο Ράλλυ Παλάδιο του 2006

«Αρμάκι»
Ημερομηνία γέννησης: 30/06/1985
Επάγγελμα: Φοιτητής στο Tμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών
1ος αγώνας: Ράλλυ Κορίνθου 2004
Σημαντικότερες επιτυχίες: Νίκη στο Cup στο Ράλλυ Παλάδιο του 2006

ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ VBOX
Φυσικά, με το Nissan Note στα Μέγαρα δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε και το Vbox, με το οποίο και αποκτήσαμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη, σχετικά με τις ικανότητές του. Στο παραπάνω γράφημα διακρίνεται ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στην πίστα, συγκριτικά μάλιστα με τον προκάτοχο του στο Cup, το Nissan Micra. Ο ταχύτερος γύρος του πρώτου άγγιξε το 1:17.15, την ώρα που ο καλύτερος χρόνος του δεύτερου –σε παλιότερη γνωριμία- ήταν 1:16.4. Βέβαια, ο τρόπος οδήγησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού ο Γιώργος Γεροδήμος δεν έχει την εμπειρία του Τάκη Καϊτατζή, στον οποίο και ανήκει ο παραπάνω χρόνος με το Micra. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, λοιπόν, οι τιμές αλλά και οι χρόνοι των αυτοκινήτων στην πίστα είναι παραπλήσιοι. Ο τρόπος οδήγησης κάνει τη διαφορά και, για του λόγου το αληθές, μπορείτε να παρατηρήσετε τις δύο τελευταίες στροφές, Κ9 και Κ10, όπου το Micra περνά με σχεδόν 10 χλμ. περισσότερα στη «γρήγορη αριστερή» πριν από τα πιτ, αλλά επιβραδύνει πολύ περισσότερο για τη δεξιά που ακολουθεί, έχοντας, παρ’ όλα αυτά, καλύτερη ταχύτητα εξόδου!